
Dzień Pizzy
Kto z nas nie lubi pizzy? Aż trudno uwierzyć, że cienki placek z sosem pomidorowym, serem i innymi dodatkami stał się ulubionym daniem dzieci i dorosłych. Ta smaczna potrawa stała się tak bardzo ważna, że doczekała się swojego święta. 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. W naszej szkole 10 lutego z tej okazji również uczniowie klasy II i przedszkolaki mieli możliwość skosztować przysmaku kulinarnego. Uczniowie dowiedzieli się jak działają drożdże, jakich składników trzeba użyć do przygotowania tej potrawy, historię powstania pizzy i kraj, z którego pochodzi. Zapach pizzy roznosił się w całej naszej szkole. Był to bardzo smakowity dzień!!!
Ciekawostka- Pizza Margherita swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Do swego przysmaku użył on 3 składników: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel), bazylia (zieleń). Składniki te reprezentowały barwy narodowe Włoch.